Лекція 7. Спецвипуск. Військове та цивільне чоловіче вбрання

ГоловнаМайстриОлександра СторчайЦикл лекцій

- Анонс лекції на сайті Музею Івана Гончара.

- Відео з лекції на Youtube

Лекція 7. Спецвипуск

Тема: Військове та цивільне чоловіче вбрання
Продовжується лекторій з історії традиційного костюму. Цього разу Музей Івана Гончара та Музей Михайла Грушевського розказали про чоловіче вбрання – повсякденне та військове (початку ХХ ст.)
Формат: Демонстрація особливостей парадних, похідних, зимових одностроїв, їх виготовлення та вжитку, поширення елементів військового одягу серед цивільного населення.
Факт: З ліквідацією російським самодержавством автономії Гетьманщини українські землі перетворюються на російську колонію. Імперська влада запроваджує примусовий рекрутський набір, а з 1874 року загальну військову повинність. Це відбилося на повсякденному житті колишніх козаків та селянин, які стали солдатами і замість українського традиційного одягу мусили вбратися в казенні однострої. Після Лютневої революції 1917 р., коли починають зароджуватися та набирати оберти процеси українізації військових частин російської армії, де українці складали значний відсоток. Щоб виокремити себе серед загалу, вояки-українці додають до своїх одностроїв стрічки та розетки національних кольорів.
Тези: Регіональні особливості та відміни єднають етнос в один народ, самобутній та самодостатній.
Теги: Поезія традиційного побуту; цінність вища за ціну.
Лектори: Юрій Євтушенко , старший науковий співробітник Історико-меморіального музею Михайла Грушевського
Олександра Сторчай, старший науковий співробітник НЦНК Музей Івана Гончара
*Лекція супроводжується демонстрацією реконструйованих зразків одностроїв та спорядження з власної колекції Юрія Євтушенка, старшого наукового співробітника Історико-меморіального музею Михайла Грушевського
Текст: Музей Івана Гончара.